Ščetarstvo Predelava lesa za končne izdelke

Ščetarstvo poteka po dveh različnih linijah, ki se na določeni stopnji spojita. Linija priprave l in obdelave lesa je tako energetsko in prostorsko zahtevnejša. Nagličevi so si zamislili obe linji, tako so tudi pri obdelavi lesa postali neodvisni od drugih dobaviteljev. Ne velja pa to za žagani les oziroma hlodovino. Sprva je žagani les dobavljal Rudolf Schnabl iz Šmarce, ki je pretežno žagal za Nagličevo tovarno.
Hlodovino, pretežno bukovo, nekaj malega pa tudi češnjevo in drugih drevesnih vrst, po izvoru pa pretežno iz Tuhinjska doline, so skladiščili na hlodišču ob žagalnici. Ročna manipulacija hlodovine je potekala ob uporabi preprostega orodja: cepinov, rant ipd. razrez hlodovine se je opravljal z bočnim jarmenikom,, ki je stal nekako na sredi med ščetarsko in lesno delavnico. Drobnejša hlodovina se je razžagala na polovice, debelejša pa na plohe. Svež žagan les se je skladiščil v »šupi«. V lesni liniji so prevladovali moški delavci, v času največje zmogljivosti tovarne so predelali 400 – 500 m3 hlodovine na leto.




